Операция "Спаси себе си" в действие

Операция "Спаси себе си" в действие

24 септември 2022

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е исти

 

Защото:

 
 
 

няма друг път за възстановяване, от каквото и да било, освен този – да вървиш сам към себе си.

 
 
 

Може да намериш някой да те придружава по пътя на твоето възстановяване. Някой, който, наблюдавайки те „отвън“, да ти покаже и друга гледна точка. Понякога, погълнати от себе си и от случващото се с нас и около нас, не виждаме решението, което е съвсем простичко… Нещо съвсем дребно, което МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ Живота ни…. Но не го виждаме, защото сме твърде БЛИЗО, ЛИЦЕ В ЛИЦЕ, с проблема си.

 
 
 

Как да започнеш и от къде?

 
 
 

Първо, признай пред себе си, че те боли. Признай, че имаш някакъв проблем. Признай, че не можа да преживееш това, не можа да „смелиш“ онова…

 
 
 

И след това… Не бързай да преминеш през болката набързо, за да пропуснеш нейните „екстри“, като усамотение, оттегляне, в което ти, надявам се, ще търсиш, ще разкриваш нови неща за света, но най-вече ЗА СЕБЕ СИ!

 
 
 

Не се и преструвай, че болката не съществува, че я няма. Отричайки съществуването й не правиш нищо друго освен да я бетонираш в сърцето си. Ще дойде време, тя отново ще се покаже, няма да можеш да я забравиш никога напълно. Обожавам казаното от Зигмунд Фройд:

 
 
 

„За нещастие, потиснатите емоции не умират. Те са заставени да замълчат. Но вътрешно продължават да влияят на човек.“

 
 
 

Дай си ДОСТАТЪЧНО време да почувстваш и преживееш тази болка, дай възможност на времето да те подготви, за да продължиш напред. Все пак – не оставай ТВЪРДЕ ДЪЛГО в болката. Не забравяй, че там, където насочваш вниманието си, там отива и цялата твоя енергия, т.е. това, към което насочваш вниманието си расте все повече и повече. „Зацикляйки“ в болката не правиш нищо повече от това да я увеличаваш.

 
 
 

Колко хубаво би било да преживяваме болката ОСЪЗНАТО, разбирайки, че тя е инструмент, който можем да използваме, за да израснем, да станем по-добри, да живеем по-добре в крайна сметка…, но не е лесно. Не е лесно, когато си Човек, живеейки днес, тук на Земята. И това осъзнаване, че чрез болката учим, е процес, не става с насилване, а и няма нужда. Не е лесно, но не е невъзможно.

 
 
 

Второ: Незабавно намери нещо, което ще правиш ВСЕКИ ДЕН, което да ти помогне да превъзмогнеш болката си. Не казвам месечно или един път в годината, казвам ВСЕКИ ДЕН. Нещо съвсем дребно, нещо, което да успее да усмихне душата ти. Винаги има нещо такова.

 
 
 

Имам дни, в които се чувствам толкова „долу“, че не разбирам защо, не мога да обясня, сама на себе си, как да продължа. Тогава се сещам за силата на благодарността. Разбира се, в началото ми се струва, че всичко е толкова сиво, толкова безлично, че нямам за какво да благодаря. После, понякога, срещам някой, който е пострадал от Живота и се сещам, че имам крака, имам ръце, имам глава, която може да разсъждава, имам сърце, което може да чувства – може да обича… Да, забравило е как да се радва, но и това ще дойде. Тези, които са били в дълбока депресия знаят за какво говоря – понякога, почти нищо не помага. Но аз пак ставам, пак търся начин да продължа. Напоследък си казвам, че, ако не мога заради себе си, поне заради дъщеря си трябва да успея да стана, когато падна. „Стани заради себе си“ си казвам аз, чисто егоистично, защото искам да бъда по-дълго време с нея, тук.

 

Друг път, провеждам си вътрешен диалог, в който дори да ми е неприятно, си повтарям и най-дребното, за което се сетя. Нещо, което в крайна сметка е НАИСТИНА хубаво, но аз, вторачила се в „нищото“, започвам да ослепявам наистина, не виждайки НАЙ-ВАЖНОТО, а то е, че:

 
 
 

аз ВЕЧЕ имам всичко! Какво, по дяволите, искам още?!?

 
 
 

Имам въздух в дробовете си, обич и топлина в сърцето си, имам дъщеря си, имам семейството си, имам дом, където да живеем с детето си… и някак всичко става по-леко. Просто намери и ти своето нещо ДНЕС. И утре отново, и отново, и отново… Прави това поне един месец, но, ако си, като мен – Човек страдал или страдащ от тревожно разстройство или депресия, ще отнеме повече време. Много пъти съм казвала – не очаквайте бързи резултати за нещо, за което сте се подготвяли, на практика, цял един Живот! Въоръжи се с търпение и ЗНАЙ, че това е нещото, което правиш ЗА СЕБЕ СИ. И всъщност не само за себе си, но и за ВСИЧКИ СЛЕД И ОКОЛО ТЕБ, за твоите потомци, за твоите близки.

 
 
 

Във видеото, за което споменах, Лиса Никълс, предлага ТРИ неща, които да правим всеки ден, докато не се почувстваме по-добре. САМО ТРИ НЕЩА. Нужно е само… да довършиш три изречения. Наглед просто, но съм сигурна, че в началото на никого не му е лесно.

 
 
 

От какво имаш нужда:

 
  • От огледало

  • От 10-15 минути на ден, може и повече, за всеки е различно

Погледни себе си в огледалото, но гледай и говори на себе си както би говорил на своят най-добър приятел, на детето си или на някого, на когото държиш…, когото обичаш. (Защо не просто на себе си? Защото, когато се обръщаме към себе си, обикновено се отнасяме зле, осъждаме се, започваме да се вглеждаме в някоя току-що появила се бръчка, в посивели коси, откриваме всякакви дефекти, защото това е, което ние правим най-добре – критикуваме себе си, но СТОП: ТОВА БЕШЕ ДОСЕГА.)

 
 
 

Винаги се обръщай към себе си по име, започвай изреченията със своето собствено име.

 
 
 

ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ

 
 
 

1…………… (Петя), толкова се гордея с теб, че………

 

Довърши изречението. Колко от нас са копнели да получат тези думи от хората, които са ги възпитавали, от своите авторитети!!! За съжаление, не се е случвало често, затова ние сами можем да си ги кажем, нали така?

 
 
 

Изброявай всичко, за което се сетиш, върни се още в детството – намери всичко, за което се чувстваш горд/а със себе си. Лиса препоръчва да намерим поне седем неща, за които да си кажем, че се гордеем от себе си. Може да е нещо съвсем дребно, като това, че се гордееш, че успя да се надигнеш от леглото тази сутрин, колкото и трудно да беше това; да заведеш детето си на училище, въпреки че се притесняваше да не получиш паник атака; че отиде на работа, въпреки че стомахът ти бе свит на топка и т.н.

 
 
 

Ето някои от нещата, които аз си казах: Петя, толкова се гордея с теб, че не се примири да живееш в лъжа! Петя, толкова се гордея с теб, че не се отказваш! Петя, толкова се гордея с теб, че не спираш да учиш нови неща! Петя, толкова се гордея с твоята любознателност и любопитство! Петя, толкова се гордея с теб, че дори, когато ти казват „НЯМА НАЧИН“, ти не спираш да го търсиш! Петя, толкова се гордея с теб, че не се примиряваш с несправедливостите! И т.н., и т.н….

 
 
 

ВТОРОТО ИЗРЕЧЕНИЕ

 
 
 

Това може да предизвика болка, тъга, мъка, докато го правиш, но това е необходима стъпка по пътя на твоето спасяване. Това е начинът да прекъснеш порочния цикъл на вина, срам, съжаление и гняв. Дълго време ще е истинско предизвикателство за теб да го правиш, знам, но не спирай, защото това е ключът към твоето истинско Аз:

 
 
 

2…………………. (Петя), прощавам ти, че…..

 
 
 

Върни се колкото можеш назад, спомни си всичко, за което си се винял/а и си ПРОСТИ за това. НЯМА НУЖДА да оставаш в миналото. Спри да се наказваш. То ВЕЧЕ няма значение. Това, което се е случило, ДОРИ ДА ИМА ПОСЛЕДИЦИ и в днешния ти ден, е вече В МИНАЛОТО. Какво правиш, постигаш ли нещо, като се връщаш, отново и отново, на същата история, случила се преди толкова много време!??

 
 
 

Прави това, дори да плачеш, дори да боли, да боли много…. Прави го, говори, прощавай си! Не спирай. Болката е многопластова, с дълбоки корени. Разгърни всички пластове, открий себе си – не се страхувай! Ти си на сигурно място. Сам/а срещу себе си, пред огледалото.

 
 
 

ТРЕТОТО ИЗРЕЧЕНИЕ

 
 
 

В третото изречение казваме нещо, което правим за всички около нас, но не и за себе си. В третото изречение обещаваме, поемаме ангажимент КЪМ СЕБЕ СИ.

 

Погледни се в огледалото и си кажи:

 
 
 

3…………… (Петя), обещавам ти, че….

 
 
 

И опитай да си обещаеш днес поне седем неща, така съветва Лиса, но ти обещавай толкова, колкото можеш. Дори да е едно в началото, знам колко е трудно, с времето ще се увеличават. Важното е да не спираш да го правиш, всеки ден.

 
 
 

Започни отново с малките неща, после ще продължиш с големите. Обещай си, че днес ще направиш нещо хубаво за себе си, като това да излезеш в обедната почивка навън, на слънце. Обещай си, че днес ще отделиш малко време, но качествено, на детето си, в което да му кажеш, че се гордееш с него/нея. Обещай си, че няма да се откажеш, че утре отново ще застанеш пред огледалото, с риск да останеш само ти, пречистен/а от всички натрупани болки, предателства и разочарования…

 
 
 

Обещай си, че НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ СЕБЕ СИ.

 
 
 

ТРИ ИЗРЕЧЕНИЯ – ВСЕКИ ДЕН.

 
 
 

Лиса казва, че ако правиш това три месеца или поне 28 дни, ще откриеш, че болката, малко по малко, ще изчезва и пред огледалото ще останеш само ТИ. И обещава – един ден, не в далечното бъдеще, ще харесаш това, което виждаш в огледалото… Аз ще опитам. ЗАЩОТО ГО ДЪЛЖА НА СЕБЕ СИ.

 

Автор: Петя Петрова

 

Видео с Лиса Никълс - https://www.youtube.com/watch?v=dkrH7MkFcMk


„Библиотерапията включва четене на книги, което да помогне на децата да се справят с проблемите и да осъзнаят, че не са сами и че техните емоционални реакции са напълно нормални.“ (Russell, 2009)

прочети още

Предложение #20 Носете книга в себе си, за да можете да я предложите на детето, ако има възможност да почете!

прочети още

Предложение #19 Докато четете една книга на детето си, предайте му своето собствено вълнение!

прочети още

Предложение #18 Създайте Клуб на книгите за детето си и неговите приятели!

прочети още

Предложение #17 Създайте си семейна традиция, свързана с четенето на книги по време на празниците!

прочети още

Предложение #16 Свържете любим филм на детето с книгата, по която е направен.

прочети още

Предложение #15 Би било добре да разнообразявате възможностите за четене, като понякога предлагате книги на различни носители.

прочети още

Предложение #14 Посещавайте различни събития, свързани с книги – панаири, фестивали на книгата, гостувания на писатели.

прочети още

Предложение #13 Предлагайте книги, когато е време да купувате подарък.

прочети още

Предложение #12 Внесете разнообразие – предложете книга под формата на аудио книга. Детето може да я слуша самò, а може да слушате и заедно.

прочети още

Предложение #11 Насърчаването на любов към четенето не е нужно да става само чрез четенето на книги!

прочети още

Предложение #10 След като сте прочели една книга и сте обсъдили всичко, което Ви е развълнувало, попитайте детето какво би се случило, ако историята завършва по различен начин.

прочети още

Предложение #9 Колкото важно е четенето, толкова важно е и да отделите време след това да обсъждате книгата и да споделяте нещата, които са ви развълнували.

прочети още

Предложение #8 Предложете на детето да „влезе в обувките“ на любим герой от книгата, която четете.

прочети още

Предложение #7 Ходете често до градската библиотека/читалище. Прекарвайте време там!

прочети още

Предложение #5 Правете почивки, когато четете. За развиване на любов към четенето не е нужно да вземете една книга с детето и да не я оставите, докато не я прочетете… Не!

прочети още

Предложение #5 Ако децата Ви са още малки и не могат да четат сами (но не само – можете да го направите и с по-големи деца, които могат вече да четат), може да им предложите да създадете заедно история по илюстрациите в книгата преди да я прочетете. Това ще им помогне да развият въображението си, умението си да наблюдават и намират детайлите, да мислят в перспектива.

прочети още

Предложение #4 При възпитаването на любов към четенето във Вашето дете е от съществено значение да му позволите да поеме водеща роля и то да избира книгите, които ще чете/ще му четете.

прочети още

Предложение #3 Създайте си рутина около четенето. Колкото по-рано, толкова по-добре!

прочети още

Предложение #2 Ако е възможно – обособете специален кът за четене в стаята! Не е нужно да е кой знае колко голямо, важното е да се знае, че у дома това е кътчето за четене.

прочети още

Децата обичат да имитират нас, възрастните. Те искат да приличат на мама и тате, така че възпитаването на любовта към книгите и четенето започва оттам ние да им покажем своята любов към книгите.

прочети още

Петя Петрова, автор на поредицата детски книги "Готови за живота" подготвя поредица от предложения и практични идеи как да помогнем на децата да заобичат книгите и четенето. В продължение на времето тази статия ще се обогатява отново и отново. Желанието на авторката е да сподели от своя опит на родител и професионалист с опит в образователната сфера това, което е видяла, че работи. Тя не ангажира никого с мнението си, единственото ѝ желание е да бъде полезна.

прочети още

Щастливи и благодарни сме, че такъв професионалист се присъединява към каузата на издателство "Израстване"! Интервюто, което направи Петя Петрова с нея - какво я вълнува, какво мисли за четенето и много още по любимата ѝ тема: децата.

прочети още

На 10 октомври Петя Петрова гостува на ЦДГ 32, град Добрич.

прочети още

Благодарни сме, че Диана Стефанова прие да напише предговора към новата детска история "Силата на думите"

прочети още

Днес не само децата, но и ние, възрастните, си позволяваме твърде смело лични коментари и подмятания, без да помислим и да си зададем въпроса дали нашето лично мнение е абсолютната истина. Без да мислим за чувствата на другия ние обиждаме понякога, без дори да го осъзнаваме. А децата са наше отражение и необмислените коментари и подмятания, за съжаление, са част от тяхното ежедневие. Важно е децата да знаят, че понякога има разлика между личното ни мнение и истината. Да осъзнават, че както имаме право на лично мнение, така и носим отговорност да не нараняваме другите с думите и действията си. Написах „Силата на думите“, за да припомня на децата, че думите имат сила. И веднъж изречени, те не могат да бъдат върнати, колкото и да ни се иска понякога. Затова е много важно да мислим преди да кажем нещо. И да използваме разумно силата на думите. Не е трудно да използваме тяхната сила за добро. Достатъчно е само да се поставим на мястото на другия човек, да подберем добре думите и тона си, за да успеем да го подкрепим във всяка ситуация. Петя Петрова

прочети още

Както с всяка нова история, така решихме да организираме игра с подаръци и за "Засега".Какво по-хубаво от подаръци през лятото за децата?! За да участвате, моля, запознайте се с условията на играта.

прочети още

❗️Важно е децата ни да знаят, че няма безгрешни хора❗️ Важно е да знаят, че ние, възрастните – техните родители и учители, също сме допускали, допускаме и ще продължаваме да допускаме грешки.

прочети още

Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

Играта "Желание-Пожелание" от детската история "Невидимият" е вдъхновена от методологията на международната организация за развиване на емпатия чрез размяна на истории – Narrative4.

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Баланс във взаимоотношенията между родители и учители. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още
Страх от страха...
26 септември 2022

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх.” Франклин Рузвелт

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Интервю с Петя Петрова - създател на издателство "Израстване" и автор на "Везната на доброто", "Пръстенът на рода" и "Другото лице на паниката".

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->