Играта в "Невидимият" – вдъхновена от Narrative4

Играта в "Невидимият" – вдъхновена от Narrative4

18 март 2023

Пиша историите в поредицата „Готови за живота“ с надеждата, че един ден те ще бъдат част от учебно помагало, което издателство „Израстване“ ще предложи на МОН за одобрение. Мечтата ми е това помагало да бъде въведено във всяко българско училище, защото образованието, обществото, децата ни отдавна имат нужда от подобен предмет. Предмет, в който да говорят за важните неща от живота, като доброто, прошката, здравословните граници, за грешките, за емпатията и т.н., и т.н... Опитът в образователната система ясно ми показа, че децата обожават да говорят за себе си, те имат нужда да споделят себе си с доверените възрастни в живота си. Подобен предмет в детската градина и в училище, освен да ги готви за живота им на възрастни, ще им даде и такава възможност.

 

Междувременно, докато успеем да намерим подходящата формула за издаването на това помагало, реших да публикуваме историите, за да помагат, когато е нужно на децата през работата на родители, учители, психолози и специалисти, които работят с тях.

 

Има няколко основни изисквания, които си поставям, когато пиша за поредицата "Готови за живота". Тъй като тези истории ще бъдат част от учебно помагало, се стремя да бъдат кратки, но за сметка на това да използвам точните думи, да са поучителни и най-вече трогващи.

 

Темата винаги да бъде актуална за ежедневието на децата днес. Да е свързана с нещата, които им се случват в семейството, в училище, в живота.

 

Имайки предвид, че децата днес /ние, възрастните, също/ доста често сме на екраните, за мен е много важно историята да е с красиви илюстрации, реалистични, за да могат децата още по-лесно да се асоциират с героите.

 

Старая се във всяка история да има фокус върху практиката. За мен е важно децата да научат нещо конкретно, което да приложат в реалния си живот, за да развият дадено умение в себе си. 

 

„Невидимият“ е третата отпечатана история от поредицата “Готови за живота“.  Това е една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Много съм щастлива, че журито я включи в краткия списък на Националната награда "Бисерче вълшебно" за 2023 г.

 

Умението да бъдем съпричастни е в основата на всички настоящи и бъдещи взаимоотношения в живота ни. Като се започне от детството, мине се през приятелство и любов, и се достигне до професионалните. Ето защо е толкова е важно да помогнем на децата си да развият това умение.

 

Като практически инструмент в историята "Невидимият", съм предложила играта „Желание-пожелание“. Вдъхнових се за нея от една международна организация, която работи основно в посока развиване на емпатия – Narrative4 - https://narrative4.com/story-exchange/. Чрез размяната на истории, те помагат на участниците да развиват емпатия. Всъщност точно така съучениците на Мартин от "Невидимият" научават неговата история.

 

Участниците се групират по двойки. Всеки споделя лична история по предварително зададена тема, като в "Невидимият" темата беше съкровените ни желания и подкрепата на тези желания чрез силата на нашите пожелания. Участниците, един по един, се представят с името на другия и разказват чуждата история като своя собствена, като се стараят да я предадат максимално достоверно - както фактологично, така и емоционално. "Влизането в обувките" на другия, поставянето на негово място, разказвайки неговата история, ти позволява да се докоснеш до различни опитности. И това обогатява. Безкрайно!

 

От всичко, което съм срещала до момента като инструменти за развиване на емпатия, методологията на Narrative4 е изключително силна, защото се базира на преживелищност от първо лице. Емпатия в действие – това е тази методология. 

 

Амбасадори на тази изключителна методология са Стинг и много други артисти.

 

Благодарение на Funтазия от България - https://funtazia.bg/, аз се срещнах с Директор глобални програми на Narrative4 – Лий Кийлок. Дейността на тази организация е изключително вдъхновяваща за мен и аз знам, че един ден тя ще бъде много по-популярна в България. Вярвам във всичко, което те правят, защото знам от опит, че работи. Само си представете свят, в който повечето хора са емпатични!

Сертифицирах се в тази методология (най-любимото ми обучение, което някога съм имала), а Лий Кийлок беше много щастлив да разбере, че дейността на Narrative4 ме е вдъхновила дотолкова, че да я включа в историята "Невидимият". 

 

Щастлива съм, че в България вече се организира размяна на истории от Funтазия. Имат група във ФБ - https://www.facebook.com/groups/646043883391742 - може да се присъедините, за да се включите следващия път. Преживяването е наистина изключително дълбоко и вдъхновяващо. То не може да бъде преразказано, а само преживяно. Ще бъдете в добри ръце с  Funтазия.

 

Пожелавам Ви съпричастни и добри хора по Пътя!

Петя Петрова


Както с всяка нова история, така решихме да организираме игра с подаръци и за "Засега".Какво по-хубаво от подаръци през лятото за децата?! За да участвате, моля, запознайте се с условията на играта.

прочети още

❗️Важно е децата ни да знаят, че няма безгрешни хора❗️ Важно е да знаят, че ние, възрастните – техните родители и учители, също сме допускали, допускаме и ще продължаваме да допускаме грешки.

прочети още

Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Баланс във взаимоотношенията между родители и учители. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още
Страх от страха...
26 септември 2022

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх.” Франклин Рузвелт

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е истина.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Интервю с Петя Петрова - създател на издателство "Израстване" и автор на "Везната на доброто", "Пръстенът на рода" и "Другото лице на паниката".

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->