Интервю с Димитрина Проданова - детски психолог

Интервю с Димитрина Проданова - детски психолог

17 октомври 2023

Щастливи сме да обявим, че към издателство „Израстване“ като Консултант – детска психология се присъединява един изключителен Човек и професионалист – детският психолог Димитрина Проданова.

Тя написа предговора към „Везната на доброто“ и ни подкрепи още в началото. Щастливи сме, че точно тя ще консултира работните материали, които ще получават членовете на групата „Готови за живота“ с автор Петя Петрова. Надяваме се, че един ден ще успеем да включим тези работни материали в учебното помагало „Готови за живота“, което ще  предложим на МОН за одобрение.

Създадохме групата „Готови за живота“, за да се подкрепяме, вдъхновяваме и да израстваме заЕдно с децата си. Издателството я създаде, за да може един ден, когато учебното помагало е готово, ако членовете на групата са доволни от материалите, след като вече са ги тествали, да ни подкрепят в искането към МОН подобен тип обучение да влезе в обучението на всички български деца в училище – в задължителната или в избираемата програма.

Вярваме, че заЕдно – родители, учители, психолози и специалисти, които работят с деца ще успеем да убедим МОН, че децата наистина имат нужда от подготовка и в училище за важните неща от Живота като приятелството, здравословните граници, за силата на думите и благодарността, за уроците на грешките, за съпричастността, за развиване на положителна нагласа и нагласа за израстване, как да се справят с гнева си, със страховете и притесненията си и т.н., и т.н.

 

 

П: Димитрина, моля, представи се съвсем накратко – коя си ти, с какво се занимаваш, как достигна до професията Детски психолог?

 

 

Д: Аз съм на първо място човек, който е в постоянен стремеж към щастие, който всеки ден си задава въпроса: „Кой съм аз и какво искам аз всъщност, за да бъда щастлива?” Аз съм човек със свободна воля, стремящ се да живее в един по-добър свят и отдавна съм открила начин не просто да съм един мечтател, а да допринасям за това. Най-голямото ми вдъхновение е да работя с деца и родители, в професионалната ми роля на психолог и психотерапевт, защото в това има много смисъл, заряд, вдъхновение и много любов. Пожелах го още в тийнейджърските ми години и съм щастливка, че все още обичам това, което правя. Това е моята професионална идентичност, но заедно с нея, съм и много други неща, като това да съм майка на двама прекрасни  сина, което е едно от най-щастливите и значими събития и предизвикателства в моя живот. Уча се от тях всеки ден.

 

 

П: Знам, че през всички години, в които практикуваш си имала стотици срещи и трудни случаи с децата, с които работиш. Смяташ ли, че подобен тип обучение от типа на „Готови за живота“, би имало смисъл за децата, за работата на учителите, родителите, психолозите и специалистите, които работят с тях?

 

 

Д: Всеки ден си мисля поне за миг за това, колко голям смисъл има в това, децата още от малки да бъдат въвеждани от възрастните в света на емоциите и чувствата и така, както е важно за тях да учат азбуката и цифрите, би трябвало да им се даде шанс още от най-ранна възраст да могат да разпознават, назовават и боравят с фините си струни. Истината е, че повечето деца не са „готови за живота” емоционално. Дори и да са научили 5 езика, да печелят постоянно олимпиади по математика, да вземат златни медали от турнири по карате или от конкурси по рисуване, често пъти масово не занят ка да се сприятеляват, как да се справят с агресори, как да контролират собствения си гняв, как да овладяват чувството си за малоценност, как да се обичат и приемат в пълната си палитра. Но за да се случи това, първо възрастните в обкръжението на всяко едно дете, имат нужда да получат такава информираност и опитност, защото ако нещо е само „на книга” и не се изпробва в реалния живот, то няма никакъв смисъл от него. Но...нека започнем от „Азбуката”...

 

 

П: Знаеш, че днес всички казваме, че децата не обичат да четат. Като психолог, какво би препоръчала на родителите, за да помогнат на децата си да поискат да четат?

 

 

Д: За да се задвижи някаква мотивация, тя би трябвало да е самомотивация, тоест - да излиза от самия човек, да не е вменена отвън, да не е „чета, за да угодя на мама, за да не ми се разсърди тати.”.  Би трябвало детето да има шанс само да избира книжките си от най-ранна възраст. Да бъде водено на Панаири на книгата, в красиви книжарници и библиотеки, създаващи усещане за спокойствие и уют и да се стимулира да направи своя избор, за да се задвижи някаква мотивация. Добре е детето да си има, макар и малка, красива библиотека в стаята и книжките му да го подканят визуално... Но естествено, най-важен е личният пример на значимите за детето хора - независимо дали  са от семейството, любим учител, треньор, ментор или приятел. А книгите увличат, те са антидепресант, те каляват волята, учат децата на търпение, дават им спокойствие и достъп до други светове, развиват въображението им. Но ако им го говорим само, без те да си позволят да надникнат сами в тези светове, няма как да се мотивират.

 

 

П: Ти имаш две книги със случаи от практиката ти, които обожавам, защото са изключително практични и полезни за нас, родителите и учителите – „Превод от детски“ и „Превод от детски за напреднали“. Какво те мотивира да ги напишеш?

 

 

Д: Удоволствието, което ми носи самият процес на писане. Пиша от малка. Първо пишех дневници, после с много мои приятели в края на 20-ти век си пишехме писма и си ги изпращахме по пощата, беше голяма тръпка да очакваш писмо от приятел или близък човек... Писането на истории е моята лична терапия. Но постепенно-моите книги станаха терапевтични за много хора, защото добих смелост да заявявам открито идеите си, прозренията си, които получавам ежедневно в кабинета си, докато работя с деца и родители. Натрупах богат професионален опит и започнах да надграждам и да създавам свои концепции и стратегии за справяне в определени ситуации. Имам нужда да дам достъп на хората до тях, защото всеки ден ми се затвърждава убеждението, че те работят. Да, те помагат - снемат напрежението, гонят депресиите, лекуват болката. Книгите са ми изцяло практични - с много случаи от практиката и с много идеи за справяне. Обичам ги като свои деца. И не спирам да пиша, защото щастието е в споделянето.

 

 

П: Благодаря ти! Много съм щастлива и благодарна, че ще вървим заЕдно с теб по този Път!

 

 

Д: Това, което ти правиш, е безценен дар за всички - деца, бъдещи и настоящи родители, учители, специалисти, работещи с деца. Щастлива съм, че по Пътя си срещам хора като теб, които са големи мечтатели, стремящи се да въплътят всички свои прекрасни идеи и надежди в нещо, което може да бъде практично. Защото има начини  красивите сънища да бъдат пропътувани, а не просто да сънуваме пътища. Ти го можеш това и именно заради него аз заставам зад Каузата „Готови за живота” и ще я подкрепям винаги.

 

 

П: Какво ти предстои, къде могат да те намерят нашите читатели?

 

 

Д: Освен, че продължавам неуморно да работя в кабинета си, започнах да водя терапевтични групи за родители Превод от детски, всеки четвъртък за по два часа, по различни теми, които могат да са им полезни. През 2024г. ще стартира и Група за родители на тийнейджъри и ще излезе най-новата ми книга „Книга Антидепресант”, която ще бъде не само красива, но и полезна и вдъхновяваща за много хора... В личен план си пожелавам здраве и спокойствие за себе си за всички, които обичам, защото ако ги нямаме, колкото и да сме мечтателни, всичко друго би останало на заден план. Затова го пожелавам и на вас - обичайте се, творете и бъдете здрави!

 

 

 

Контакти на Димитрина Проданова: http://detski-psiholog.com/

 

https://www.facebook.com/DProdanova

 

 

 


Не успявам да достигна навсякъде физически, затова ето една среща, която успяхме да осъществим онлайн с третокласниците от СУ "Вичо Грънчаров" от град Горна Оряховица! Благодаря за поканата на г-жа Мариета Панева, която работи с моите истории в клас!

прочети още

VI ОУ „Св. Никола” Библиотека „Родина” гостува с издателство „Израстване” и детската писателка Петя Петрова на ученици от вторите и третите класове. #МаратонЧетящаСтараЗагора24

прочети още

СУ „Максим Горки” Библиотека „Родина” гостува с издателство „Израстване” и детската писателка Петя Петрова на учениците от 4.а и 4.б клас. #МаратонЧетящаСтараЗагора24

прочети още

Кой стои зад сдружение “СЪЗВЕЗДИЕ”? Това са седем дами, които са отдадени на 100% на работата за своите издателства и на това да популяризират българската детска литература.

прочети още

Честит рожден ден на мен (Издателство Израстване:)

прочети още

Докато децата ме слушат така любопитно, когато им чета – аз ще продължавам! Благодаря на Младежки център - Монтана - Youth Center Montana за възможността да се срещна с тези прекрасни деца!

прочети още

Честит празник, скъпи приятели! Благодаря за поканата на Детска градина № 17 на тази специална за мен дата! Благодаря за топлите думи и прегръдки!

прочети още

„Четяща Стара Загора 2024” за деца и ученици Автори на детски книжки, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно”, илюстратори, психолози, студенти и организатори на събития за насърчаване на четенето ще участват в 19-ото поредно издание на маратона „Четяща Стара Загора”.

прочети още

Поредната вълнуваща среща в първото Монтесори училище в България - Петя Петрова прочете "Везната на доброто" на учениците.

прочети още

С везната на доброто, която изработиха в Майстор Пекар - Бургас специално за срещата ми днес с децата! Изработена е от хляб с квас! Беше истинска изненада да я видя! Благодаря за поканата!

прочети още

ЧНУ “Селестен Френе" се включва за втора поредна година в честването на Деня на европейските автори 25 март. По повода поканихме на среща Петя Петрова, автор на детската поредица "Готови за живота", която ни прочете част от своята книга "Везната на доброто", припоняща ни умението да откриваме хубавото около нас, дори когато ни се струва, че го няма. Тази среща насочи вниманието ни към доброто и ни накара да вярваме, че то е винаги някъде около нас и само чака да бъде открито, стига да имаме очите да го видим. А във "Френе" се учим точно на това - да подготвим очите и душите си да намират доброто наоколо, през целия ни живот и във всички възрасти, колкото и дълбоко да се скрива то понякога.

прочети още

Ииии... корицата на "Маската на гнева" се роди❗️ Остава още съвсем малко! Скоро всички, които я очакват ще могат да я държат в ръцете си! Надявам се, че до края на април ще излезе от печат. Много се вълнувам и нямам търпение! Илюстратор, разбира се, отново е прекрасната Цвета Петрова Clementine Petrova - Art & Illustration.

прочети още

Днес гостувах на едни прекрасни второкласници и третокласници в Каварна. Домакин на срещата бе Народно читалище "Съгласие – 1890". Прочетох им "Невидимият". Тези деца ми стоплиха душата с интереса, познанията и въпросите си. Веднага стана ясно, че с тях много са работили и родители, и учители! Благодаря на Читалището за поканата!

прочети още

Петя Петрова гостува в Библиотека при Народно читалище "Паисий Хилендарски - 1870" и прочете "Везната на доброто" на новите си малки приятели.

прочети още

Имаме прекрасна новинааа! “Силата на думите” е номинирана от журито на Национална награда за детска литература “Бисерче вълшебно” и е включена в краткия списък! БлагоДарим за високата оценка на всички експерти и деца, които номинираха историята ни в категория "Изследователи". Ако децата Ви са на възраст до 10 години, ще сме благодарни да подкрепите детската история "Силата на думите", част от поредицата "Готови за живота", като гласувате с индивидуален или колективен вот на https://www.biserche.com/book/silata-na-dumite/ Благодарим Ви от сърце!

прочети още

„Библиотерапията включва четене на книги, което да помогне на децата да се справят с проблемите и да осъзнаят, че не са сами и че техните емоционални реакции са напълно нормални.“ (Russell, 2009)

прочети още

Предложение #20 Носете книга в себе си, за да можете да я предложите на детето, ако има възможност да почете!

прочети още

Предложение #19 Докато четете една книга на детето си, предайте му своето собствено вълнение!

прочети още

Предложение #18 Създайте Клуб на книгите за детето си и неговите приятели!

прочети още

Предложение #17 Създайте си семейна традиция, свързана с четенето на книги по време на празниците!

прочети още

Предложение #16 Свържете любим филм на детето с книгата, по която е направен.

прочети още

Предложение #15 Би било добре да разнообразявате възможностите за четене, като понякога предлагате книги на различни носители.

прочети още

Предложение #14 Посещавайте различни събития, свързани с книги – панаири, фестивали на книгата, гостувания на писатели.

прочети още

Предложение #13 Предлагайте книги, когато е време да купувате подарък.

прочети още

Предложение #12 Внесете разнообразие – предложете книга под формата на аудио книга. Детето може да я слуша самò, а може да слушате и заедно.

прочети още

Предложение #11 Насърчаването на любов към четенето не е нужно да става само чрез четенето на книги!

прочети още

Предложение #10 След като сте прочели една книга и сте обсъдили всичко, което Ви е развълнувало, попитайте детето какво би се случило, ако историята завършва по различен начин.

прочети още

Предложение #9 Колкото важно е четенето, толкова важно е и да отделите време след това да обсъждате книгата и да споделяте нещата, които са ви развълнували.

прочети още

Предложение #8 Предложете на детето да „влезе в обувките“ на любим герой от книгата, която четете.

прочети още

Предложение #7 Ходете често до градската библиотека/читалище. Прекарвайте време там!

прочети още

Предложение #5 Правете почивки, когато четете. За развиване на любов към четенето не е нужно да вземете една книга с детето и да не я оставите, докато не я прочетете… Не!

прочети още

Предложение #5 Ако децата Ви са още малки и не могат да четат сами (но не само – можете да го направите и с по-големи деца, които могат вече да четат), може да им предложите да създадете заедно история по илюстрациите в книгата преди да я прочетете. Това ще им помогне да развият въображението си, умението си да наблюдават и намират детайлите, да мислят в перспектива.

прочети още

Предложение #4 При възпитаването на любов към четенето във Вашето дете е от съществено значение да му позволите да поеме водеща роля и то да избира книгите, които ще чете/ще му четете.

прочети още

Предложение #3 Създайте си рутина около четенето. Колкото по-рано, толкова по-добре!

прочети още

Предложение #2 Ако е възможно – обособете специален кът за четене в стаята! Не е нужно да е кой знае колко голямо, важното е да се знае, че у дома това е кътчето за четене.

прочети още

Децата обичат да имитират нас, възрастните. Те искат да приличат на мама и тате, така че възпитаването на любовта към книгите и четенето започва оттам ние да им покажем своята любов към книгите.

прочети още

Петя Петрова, автор на поредицата детски книги "Готови за живота" подготвя поредица от предложения и практични идеи как да помогнем на децата да заобичат книгите и четенето. В продължение на времето тази статия ще се обогатява отново и отново. Желанието на авторката е да сподели от своя опит на родител и професионалист с опит в образователната сфера това, което е видяла, че работи. Тя не ангажира никого с мнението си, единственото ѝ желание е да бъде полезна.

прочети още

На 10 октомври Петя Петрова гостува на ЦДГ 32, град Добрич.

прочети още

Благодарни сме, че Диана Стефанова прие да напише предговора към новата детска история "Силата на думите"

прочети още

Днес не само децата, но и ние, възрастните, си позволяваме твърде смело лични коментари и подмятания, без да помислим и да си зададем въпроса дали нашето лично мнение е абсолютната истина. Без да мислим за чувствата на другия ние обиждаме понякога, без дори да го осъзнаваме. А децата са наше отражение и необмислените коментари и подмятания, за съжаление, са част от тяхното ежедневие. Важно е децата да знаят, че понякога има разлика между личното ни мнение и истината. Да осъзнават, че както имаме право на лично мнение, така и носим отговорност да не нараняваме другите с думите и действията си. Написах „Силата на думите“, за да припомня на децата, че думите имат сила. И веднъж изречени, те не могат да бъдат върнати, колкото и да ни се иска понякога. Затова е много важно да мислим преди да кажем нещо. И да използваме разумно силата на думите. Не е трудно да използваме тяхната сила за добро. Достатъчно е само да се поставим на мястото на другия човек, да подберем добре думите и тона си, за да успеем да го подкрепим във всяка ситуация. Петя Петрова

прочети още

Както с всяка нова история, така решихме да организираме игра с подаръци и за "Засега".Какво по-хубаво от подаръци през лятото за децата?! За да участвате, моля, запознайте се с условията на играта.

прочети още

❗️Важно е децата ни да знаят, че няма безгрешни хора❗️ Важно е да знаят, че ние, възрастните – техните родители и учители, също сме допускали, допускаме и ще продължаваме да допускаме грешки.

прочети още

Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

Играта "Желание-Пожелание" от детската история "Невидимият" е вдъхновена от методологията на международната организация за развиване на емпатия чрез размяна на истории – Narrative4.

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Баланс във взаимоотношенията между родители и учители. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още
Страх от страха...
26 септември 2022

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх.” Франклин Рузвелт

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е истина.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Интервю с Петя Петрова - създател на издателство "Израстване" и автор на "Везната на доброто", "Пръстенът на рода" и "Другото лице на паниката".

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->