ДЕТСКИ КНИГИ

Издателство "Израстване" е издателството на децата и на възрастните хора в техния живот – родители, учители, психолози. Всички, които искат да им помогнат да се чувстват по-добре и да са по-подготвени за предизвикателствата на Живота.

Децата учат нови неща най-добре чрез разказването на история. За да им помогнем да развият в себе си конкретни умения и компетенции, ние от издателство "Израстване" решихме да използваме силата на историите.

Всяка детска книга от поредицата „Готови за живота“ предоставя по разбираем и атрактивен начин различни практически инструменти, които да помогнат на децата да развият в себе си умения, с които те да са по-готови да посрещат предизвикателствата, които Животът неизбежно ще им предостави.

Всяка детска книга от поредицата "Готови за живота" помага на възрастните в живота на децата да намират подходящите думи и истории, за да успяват качествено да ги подкрепят както в тяхното детското ежедневие, личностно израстване, така и за живота им на възрастни.

Детските книги от поредицата "Готови за живота" са съвременни и актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Написани са от Петя Петрова – родител и професионалист с ръководен опит в образователната система на България. Детските книги са разработени са на базата на доказано работещи методи от сферата на социално-емоционалното изучаване, практикуване на осъзнатост, развиване на емпатия, ненасилствената и асертивна комуникация, за които тя е преминала редица обучения.

Всяка детска книга от поредицата "Готови за живота" развива конкретно умение от социално-емоционалната интелигентност, но за да успеят децата ни да развият качествено умения, е важно те да започнат да ги учат в ранна детска възраст, затова и детските ни книги са ориентирани към деца на възраст между 6 - 12 години. 

"Везната на доброто" е една история, която учи децата как да търсят и откриват доброто в деня и Живота си, защото то винаги е там. То съществува, дори понякога да ни е трудно да го видим. На път за волейболна тренировка главната героиня, дванадесетгодишната Лора, пада в една огромна кална локва. Следва присмех, сочене с пръст и денят за момичето се превръща в "ужасен и гаден". След тренировката тя отива при любимата си баба Дани в сладкарницата "Везната", която, заедно с любовта към готвенето, е останала в наследство от нейната баба. С помощта на семейна реликва – една везна, баба Дани ще покаже на Лори, че доброто винаги "тежи" повече. Просто трябва да знаем как да го търсим и открием. Предговор от Димитрина Проданова - детски психолог.
 
"Пръстенът на рода" е една история за силата и подкрепата на семейството  и рода, с която децата да си припомнят колко е важно да познават и почитат историите на своите предшевственици, за да могат да продължат напред по своя Път по-силни и по-готови. За себе си и за тези след тях. Важно е децата да познават историята и животите на своите роднини, за да не ги повтарят несъзнателно, както и да се поучат от техните грешки. С помощта на тази история децата разбират, че дори, когато вече ги няма в живота ни, нашите близки се грижат за нас.  Предговор от Аида Марковска - родов терапевт.
 
"Невидимият" е една история за споделеност, съпричастност и подкрепа, от която децата разбират колко е важно да не поставяме етикети, да не съдим и да се поставяме на мястото на другия. Тази история беше номинирана за краткия списък на Националната награда "Бисерче вълшебно" в категория "Изследователи". Мартин е ново момче в класа. Съучениците му поставят етикет/прякор "Невидимият", без да знаят нищо за него. Виктория, негова съученичка, ще разбере историята му по случайност и защо е такъв, какъвто е. Тя се натъжава, че не е отделила време да го опознае и лекомислено, като всички останали, го нарича така. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите, по-силно от трудностите, които животът ни поднася. Историята е подходяща за развиване на съпричастност в децата. Предговорът от Директора на глобалната организация Narrative4 ще бъде включен във втория тираж.
 

"Засега" е една история за грешките, оценките в училище, постиженията и израстването. Десетгодишният Кристиан обича да учи, да играе на шахмат и да чете за Космоса. Нищо друго сякаш не го вълнува. Мечтата му е да бъде космонавт. Той толкова се възхищава на родителите и на дядо си, който е работил като самолетен пилот, че прави всичко възможно да бъде перфектен (любимата му дума) като тях (каквито са те в очите му). Крис по детски е решил, че за да сбъдне мечтата си – трябва да е безгрешен, без да знае, че безгрешни хора не съществуват. В началото на историята Крис получава оценка, която не е очаквал и това ще задвижи поредица от лични преживявания и осъзнавания за това какво всъщност са грешките, какво можем да направим, ако се сгрешим и как могат те да ни бъдат дори полезни. Предговорът е написан от младата певица Керана от групата "Керана и космонавтите".

 

"Силата на думите" – Един непредвиден урок за необмислените коментари, личното мнение и истината. Тази история е особено подходяща за класната стая, тъй като действието се развива точно там. Ситуацията, която се създава в историята е ситуация, която всички български ученици познават добре. За съжаление. В този непредвиден урок за силата на думите, госпожата ще помогне на децата да осъзнаят, че понякога има разлика между нашето мнение и истината. Децата ще си припомнят, че думите имат сила, която може да нарани, без дори да сме го искали, затова е важно да подбираме не само думите, но и тона си. Предговорът е написан от прекрасната писателка Диана Стефанова.

марки
Подреди по
-- -->