Интервю с Петя Петрова

Интервю с Петя Петрова

24 август 2022

Г-жо Петрова, през ноември миналата година  Вие спечелихте първа награда от Академия за жени предприемачи, организирана от Американското посолство. Проектът Ви беше за създаване на издателство „Израстване“. Откъде дойде името „Израстване“ и на какъв етап е този проект днес, няколко месеца по-късно?

 

Първоначалното работно име беше „Бялата лястовица“, защото от много години поддържам ФБ страницата на общността на хората с паническо разстройство „Бялата лястовица“. Но, впоследствие, когато готвех презентацията за финала на формата, осъзнах, че всичко, което планирам да правя, е свързано с личностното и духовно израстване на деца и възрастни… И така името си дойде само.

Много съм щастлива, че успях да реализирам този проект, моя дългоочаквана мечта, въпреки трудната обстановка, в която всички се намираме. Имам идеята за издателство от няколко години и спечелването на тази награда беше „онзи знак“, който получих, че трябва да действам.

През април тази година стартирах издателство „Израстване“, като до този момент издадох 3 авторски книги. Преиздадох една моя книга, която е добре позната на хората, страдащи от тревожни разстройства – „Другото лице на паниката“, но за мен по-голямото предизвикателство беше да издам своите първи авторски детски истории.

В края на месец юни издадох „Везната на доброто“, а само преди няколко дни излезе от печат и втората ми детска история „Пръстенът на рода“, която разказва на децата за силата и подкрепата на семейството и рода.

 

Вие ръководехте ЧОУ „Мария Монтесори“. Работата Ви с децата ли Ви вдъхнови да започнете да пишете и за деца, не само за възрастни.

 

Всъщност… всичко в живота ми ме доведе до решението да пиша за деца. На първо място опитът ми с тревожно разстройство, от който научих, че е важно да учим за някои важни неща, да развиваме конкретни умения и нагласи още докато сме малки. После е по-трудно, а понякога дори невъзможно да научим неща, които са пряко свързани с качеството ни на живот на възрастни.

Опитът в образователната система, и в частност в Монтесори училище, ми показа, че децата учат нови неща най-добре чрез представянето им през интересна история. Освен, че историята развива въображението на детето, то учи през опита на героя, който в моите истории е техен връстник или малко по-голям като възраст. Съпреживява с него, развива себе си и израства като личност. Имайки опит в работата с деца – пиша историите си така, че да са подходящи за българските деца и тяхната реалност.

Преминах няколко обучения за писане на детски истории и така започнаха да се раждат кратките детски истории от поредицата „Готови за живота“, които помагат на децата да развиват в себе си ключови умения и ги подготвят за важните неща от живота им на дете, но и на възрастен. Моята основна, но дългосрочна цел е тези истории да станат част от учебно помагало, което да предложа на Министерството на образованието за одобрение. За да може „Готови за живота“ да достигне до повече деца, родители и учители.

 

Поставяте си високи цели, дано да успеете да ги постигнете…

 

Сама няма да успея, но аз вярвам, че обществото ни е готово и узряло за това нововъведение, което в други държави отдавна вече не е новост. Вярвам, че когато моментът настъпи проектът ще бъде подкрепен и от родители, и от учители.

 

Какви са темите на двете Ви детски истории?

 

Моите детски истории са за децата, но са създадени, за да бъдат четени и от възрастните в живота им. Да бъдат обсъждани, упражнявани с тях, защото децата са наше отражение – важно е да израстваме заедно. Вярвам, че всички ще се съгласим, че и ние възрастните също имаме нужда от напомняне, че доброто съществува. То е там, просто кротко чака да бъде открито. Това е и темата на „Везната на доброто“, в която  предлагам на деца и родители един практичен начин да проверяват има ли добро в деня им. Когато са изправени пред труден избор или пък имат съмнения – те могат да ги „сложат на везната“. Щастлива съм, че създадох и работни листове към Везната, за да могат, след като се запознаят децата с идеята, че доброто винаги „тежи“ повече, да продължат да работят в тази посока. Защото развиването на позитивна нагласа у децата е процес. Да имаш позитивна нагласа е умение, а щом е умение – то се развива. Щом се развива – значи трябва да се упражнява, докато от ново знание се превърне в мисловна нагласа.

 

Звучи прекрасно! А „Пръстенът на рода“ – тя на какво учи децата?

 

„Пръстенът на рода“ е много специална история за мен – от една страна исках да има елемент на вълшебство/фантазия, от друга исках да уверя децата, че семействата ни са истинска благословия. Важно е да познаваме семействата, представителите на рода си – техните животи и истории. Важно е да знаем, че те винаги ни подкрепят и ни дават сила да преминем през предизвикателствата на живота си, дори понякога да не знаем това.

Между другото, пропуснах да кажа, че и трите книги бяха подкрепени от изключителни авторитети в областта си. „Везната на доброто“ има предговор, написан от Димитрина Проданова – невероятен детски психолог. „Пръстенът на рода“ е с предговор от Аида Марковска – родов терапевт и създател на школата за родова терапия „Задругата на родонавтите“. Не на последно място – предговор за „Другото лице на паниката“ – написа Орлин Баев – психотерапевт. Не вярвам да има човек, който да е с тревожно разстройство и да не е чувал за Орлин Баев. Така че за мен действително е чест да бъда подкрепена от тези изключителни Човеци, които са и изключителни авторитети, професионалисти в попрището си.

 

Всичко звучи прекрасно, но Вие знаете, че днешните деца сякаш предпочитат повече електронните устройства. Вярвате ли, че децата ще имат желание да четат?

 

Да, може да съм идеалист, но аз вярвам, че децата ни обичат да четат. И вярвам, че ние, възрастните, можем да им помогнем да искат да четат още и още. Но, е важно да отчетем и те какво искат да четат…, какви са техните интереси. Важно е историите да бъдат наистина съобразени с тяхното ежедневие и реалност. Така си мисля аз.

 

Имате ли вече отзиви от деца и родители, четат ли книгите Ви? Предвиждате ли нови детски истории?

 

Да, много съм щастлива – получавам прекрасни отзиви и за двете детски истории. В началото ми беше странно, защото имах много отзиви от възрастни, които споделяха, че те също са имали нужда от тези истории. Но любимите ми отзиви са, когато родители ми напишат, че децата сами са изявили желание да четат. Когато деца ми напишат, че историята много им е допаднала и ме попитат коя е следващата, какво ѝ е заглавието, кога ще излезе от печат… Когато ми кажат, че я очакват с нетърпение – това изпълва сърцето ми и ми припомня, че има смисъл в това, което правя, въпреки трудностите.

 

Споменавате трудности – в какво се изразяват те?

 

Едва ли ще е изненада за някого, че с оглед на случващото се по света и у нас – трудности не липсват за никого. Все пак, както обичам да казвам – трудности е просто друго име за предизвикателствата. Вярвам, че с много работа, вяра и вдъхновение в сърцето, с подкрепата на семейството и приятелите ми, на читателите – издателство „Израстване“ ще просъществува. И не го казвам, защото аз съм го създала, а защото ежедневно чувам от деца, родители и учители, че има нужда от подобен тип истории… Важни са за настоящето ни, но и за бъдещето ни, защото какво по-хубаво от четящи и образовани деца?! Какво по-хубаво от това децата ни да се научат да се справят с предизвикателствата на живота – има ли по-голям успех от това за нас като родители?! Едва ли…, така че продължавам да давам най-доброто, на което съм способна, а ще стане това, което трябва.

 

Благодарим Ви за това интервю, г-жо Петрова! Пожелаваме много читатели, приятели и успехи!

 

Благодаря! Пожелавам го и на вас!

 

Източник: https://pronewsdobrich.bg/2022/08/07/izdatelstvo-izrastvane-ili-kak-se-sbadvat-mechtite-petya-petrova-ot-dobrich/?fbclid=IwAR3G2TVwXz5NR86IC0DT7TBXz-_5JzMekWGXWsZSCPhiF6AtKYDD1ZST-s4


Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

Играта "Желание-Пожелание" от детската история "Невидимият" е вдъхновена от методологията на международната организация за развиване на емпатия чрез размяна на истории – Narrative4.

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Баланс във взаимоотношенията между родители и учители. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

С думите на Марк Аврелий започва детската история "Силата на думите", която ще изпратим като онлайн подарък: "Всичко, което чуваме е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме е гледна точка, а не истина".

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още
Страх от страха...
26 септември 2022

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх.” Франклин Рузвелт

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е истина.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->