„Везната на доброто“ е при 1Г клас  – СУ "Васил Левски", град Севлиево

„Везната на доброто“ е при 1Г клас – СУ "Васил Левски", град Севлиево

21 декември 2022

Учениците в 1Г клас са възпитавани с любов и внимание, както от учителите си, така и от своите родители. Това за пореден път бе доказано и в урока за доброто, който през изминалата седмица учители, родители и ученици превърнаха в събитие за пример на много педагози.

Взаимоотношенията между Надя Христова – кл. ръководител на 1Г клас и ръководителят за ЦОУД Албена Дамянова, колегите им определят като „блестящи“, „за пример“ и дори са създали оказионализмът „Тандемът Надя-Албена“. Това, разбира се, радва и родителите на първокласниците, които активно работят с представителите на училищната общност и желаят чрез своите професионални компетентности и умения да допринесат за доброто развитие на своите деца. Работата на г-жа Христова и г-жа Дамянова носи трайни ползи както за училищната институция, така и за учениците.

Родителите като Мюжгян Кадир използват компетентностен подход, за да представят пред учениците важни за тях теми. „Везната на доброто“ бе темата на събитието за личностно развитие на родителите и учениците от 1Г клас, като основен акцент в него беше книгата на Петя Петрова „Везната на доброто“. Авторката отправи специално видеопослание към учениците, родителите и учителите на 1Г клас и им пожела винаги да намират доброто в дните, защото то винаги присъства в тях.

Всички присъстващи на срещата опитаха да открият отговори на поставените от г-жа Кадир въпроси: „как да търсим и откриваме доброто, защо имаме склонност да откриваме първо негативното“, „как да владеем емоциите си“. Г-жа Кадир прочете историята на Лори, която открива, че доброто е във всеки наш ден и очаква просто да го поставим на везните. С помощта на своята баба и старата везна, тя разбира, че доброто е дори по-сладко от любимото ѝсладко от ягоди. Към книжката бе представена и презентация, която да информира всички, как работи нашия мозък и кои негови части за коя емоция отговарят.

Родители, учители и ученици се включиха в дискусията и представиха своите гледни точки за това, как да откриваме доброто, как да овладяваме негативните емоции и да се фокусираме върху истински важното за деня.

За целите на урока учениците от 1Г клас и техните родители бяха работили вкъщи, допълнително и по свое желание, за да изработят „Буркан на доброто“, в който децата да поставят всичко добро в дните им занапред. Любов и старание личеше и в работата по украсата на стъклените съдове. Някои бяха светещи, изрисувани с пъстри детски мотиви и дори без надпис можеше да се познае, че в тях ще бъде съхранявано нещо хубаво – нещо добро.

В специално изработената мултимедийна презентация към урока за учениците и техните родители, бяха представени частите на мозъка, които отговарят за нашите емоции и поведение, като всяка отделна част имаше съответен герой животинче, така че информацията да бъде достъпна и за по-малките слушатели. Амигдалата на мозъка, коята се старае да даде своевременно предупреждение бе представена като кенгуруто Мигда, което засече ли нещо съмнително, задейства реакцията „бягай или се бий“. Префронталният кортекс, който ни помага да се концентрираме и да взимаме разумни решения беше олицетворен чрез мъдрия бухал Корти, а хипокампусът, който ни помага да запомняме, бе представен като слонче. Изводът, който децата направиха, е, че когато Мигда е неспокойна, то тя пречи и на Корти, и на Хипо.

След основната част на срещата Мюжгян Кадир сподели с родителите работни материали и занимания за деца, които насърчават благодарността, умението за дефиниране на добро и поощряват положителните емоции. Всеки ученик получи дневник на благодарността, в който да отбелязва в три графи: благодарен съм, че аз съм.., че имам…, че мога. „Когато развием умението да търсим и намираме поводи за благодарност в деня си, ние ще се чувстваме по-добре емоционално, а оттам и физически“ – сподели родител на първокласничка. Мигда (Амигдалата в мозъка ни) ще бъде по-спокойна, а Хипо (Хипокампусът) и Корти (Префронталният кортекс) ще могат да ни помагат да вземаме добри, логични и разумни решения.

 

Източник: https://su-sevlievo.com/veznata-na-dobroto-uchiteli-mechta/?fbclid=IwAR2Vw0drdmbXNoT9DnuOdo_BZcd5JQinEkMAPY5DymJaZKXD3EXr4FqJFFM


Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

Играта "Желание-Пожелание" от детската история "Невидимият" е вдъхновена от методологията на международната организация за развиване на емпатия чрез размяна на истории – Narrative4.

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

С думите на Марк Аврелий започва детската история "Силата на думите", която ще изпратим като онлайн подарък: "Всичко, което чуваме е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме е гледна точка, а не истина".

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още
Страх от страха...
26 септември 2022

„Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме е самият страх.” Франклин Рузвелт

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е истина.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Интервю с Петя Петрова - създател на издателство "Израстване" и автор на "Везната на доброто", "Пръстенът на рода" и "Другото лице на паниката".

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->