Страх от страха...

Страх от страха...

26 септември 2022

Когато страхът от нова атака стане водеща сила в Живота ни, съвсем скоро променяме поведението и цялото си ежедневие с една едничка цел: да избегнем всичко, което би могло да я предизвика.

 

Влизаме в омагьосан кръг и много често повечето хора с паническо разстройство казват, че в крайна сметка са започнали да се страхуват не толкова от паник атаката, колкото от ужасния страх, който я предшества и съпътства, без да можем да дефинираме защо и как се появява, но е факт. И е повече от достатъчен да провокира промените, които въвеждаме, само, за да не го изпитаме никога отново! Но... Лошата новина е, че каквото и да опитваме, каквото и да правим, където и да се скрием, този страх ни открива навсякъде, забелязахте ли вече това? Появява са дори в дома ни, там, където се чувстваме уж най-защитени. Всеки, с когото съм разговаряла, включително и аз, не очаквах да ме "удари" паник атака с такава сила у дома ми. Бях много изненадана, но всъщност втората, най-силната паник атака бе у дома... Тогава посетихме спешното, нямаше как... всички възможни симптоми ми се "активираха":)

 
 

Всъщност, когато се случи това, тогава осъзнах, че няма къде да се скрия, тоест ще трябва да направя нещо явно.., така че имаше и нещо добро от случилото се. Осъзнах, че това, което ме плаши е всъщност В мен, не е нещо извън мен... "Господи, задачата ми се усложни още повече!" си казах."Преди трябваше да се пазя от хората, как ще се пазя от себе си?!? Това въобще възможно ли е? Та аз съм постоянно със себе си - няма къде да избягам от себе си!!! Значи, аз не се страхувам всъщност от хората навън, от дългите разстояния, от липсата на изход... Не, това било просто моя мисъл, която аз съм създала и която активирайки активирам автоматично и страха, а после идва паник атаката...." и знаете какво следва, нали? "Всичко било просто мисъл..., хм..." - казах си, "щом е мисъл, аз съм я провокирала, може би трябва да я прекъсна... Но как?". (Как да прекъсваме, да преместваме фокуса е тема на друга статия, но това е една от първите стъпки - да се научим да спираме мисълта, която ни напряга, да я заменяме, да неутрализираме...) Случването на една от най-тежките ми паник атаки от дома ми позволи да проумея, да прозра толкова много!

 
 

…По-късно започнах да изпитвам множество страхове… От неизвестното… От смъртта… Страхувах се да затворя очи. Не бях сигурна дали ще се събудя… Докато най-накрая не се страхувах от почти нищо… Освен от страха… Той беше достатъчен! И омагьосаният кръг се затвори…” – от „Другото лице на паниката

 
 

Когато Човек се чувства по този начин дори най-обикновените ежедневни занимания се превръщат в огромни предизвикателства. Превръщаме се в пеперуди, които просто пърхат около светлината /в нашия случай „сигурната зона”, която вероятно е домът за повечето от нас/. Всяко отдалечаване от нея ни напряга и задейства целият този отровен механизъм – паник атаката. Човек не може да се среща с приятели, защото няма как да им обясни необяснимото си напускане на компанията в най-интересната част на вечерта! Не може да излезе на разходка в центъра на града, защото не иска да му се случи да „полудее” пак и да се изложи пред всички хора, които могат и да си помислят, че е луд. Дори да поддържа нормална любовна връзка се оказва огромно предизвикателство. Хората с тревожно разстройство са принудени (или поне така си мислят в началото) да се преструват, че са като всички останали. Да крият истината, дори от най-близките от страх, че няма да бъдат приети. Че няма да бъдат разбрани. Но в крайна сметка – цялото това „избягване” на ситуации и хора, които могат да задействат „спусъка” и да получим паник атака – всъщност ни натоварва неизмеримо повече. Едва ли е възможно да се издържи дълго на такова огромно, непосилно натоварване. Всяка секунда от своя ден, човекът страдащ от паническо разстройство се старае да контролира всичко и всички около себе си. Старае се да предвиди, да избегне всяка възможност, която би го доближила дори малко към паник атаката. Това води до перманентно повишени нива на тревожност, което пак е предпоставка към получаване на пристъпи на паника. Както казах – пр често се превръща в лабиринт, омагьосан кръг, от който е трудно човек да се откъсне, но не е невъзможно. Просто трябва да види светлината и да реши, че иска да я последва.

 
 
Единствената разлика между този, който е „излекуван” от паник атаките и този, който все още страда от тях е само една. Разликата е, че първият не се страхува от тях. Всичко опира до този ужасен, обсебващ страх! Успее ли човек да превъзмогне него, ще превъзмогне и паник атаките!
 

 

„Истинската свобода е липсата на страх" - Неизвестен автор

 

Автор илюстрации: Цвета Петрова


Както с всяка нова история, така решихме да организираме игра с подаръци и за "Засега".Какво по-хубаво от подаръци през лятото за децата?! За да участвате, моля, запознайте се с условията на играта.

прочети още

❗️Важно е децата ни да знаят, че няма безгрешни хора❗️ Важно е да знаят, че ние, възрастните – техните родители и учители, също сме допускали, допускаме и ще продължаваме да допускаме грешки.

прочети още

Търсите ли детски книги, които са подходящи за подарък за децата в групата/класа по повод завършване на учебната 2022/2023 година? Детските истории от поредица "Готови за живота" са актуални за ежедневието и нуждите на българското училище, семейство и общество. Те помагат на децата да развиват в себе си умения, с които да са по-готови да посрещат предизвикателствата на живота. Цените за групови поръчки, които са посочени по-долу, можете да получите само като направите поръчка на телефон 0878466684, пишете ни на Фейсбук страницата или на izrastvane2022@gmail.com. Доставката до офис на "Спиди" ще бъде за наша сметка.

прочети още

Иии, най-после, новата история се роди!!!

прочети още

По повод Походът на книгите , който се провежда всяка година от 2 април - Международен ден на детската книга до 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, Петя Петрова посети СУ "Св. св. Климент и Методий", град Добрич.

прочети още

На 30 март Петя Петрова гостува на учениците от 2. А и 2. Г клас в СУ "СВети Климент Охридски", град Добич. Тя представи "Везната на доброто". Срещата бе изпълнена с емоции и споделяне. Благодарим за поканата!❤️

прочети още

Петя Петрова гостува на учениците от 2в и 1б клас по повод Ден на европейските автори. Тя им прочете своята първа история "Везната на доброто". Децата слушаха внимателно историята на главната героиня Лори и как тя ни учи, че е важно да откриваме доброто във всяка една ситуация.

прочети още

27.03.2023 г. бе обявен за ден на Европейската инициатива "Дни на европейските автори". Този общоевропейски празник има за цел да обедини книгите, да открие за всички хора европейската литература и нейното езиково и културно многообразие.

прочети още

Петя Петрова прочете "Везната на доброто" и поговори с децата за доброто в живота, как да го откриваме - дори, когато нямаме везна:))

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. На 13 април имам рожден ден. Ставаме на 1 годинка! Затова решихме през месец април да раздаваме подаръци. Подготвили сме Ви и други изненади, но ще започнем с тази. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

На 20 март, в ролята си на разказвач, Петя Петрова гостува на учениците от 1. В клас на СУ „Димитър Талев“, които решиха да се сбогуват с букварчето си в сектор Работа с деца на Регионалната библиотека, град Добрич. Тя им прочете "Везната на доброто", след което всяко дете сподели доброто в своя ден и го "сложи на везната". Днес, освен празник на приказките, е празник и на щастието. Да бъдат заедно в този прекрасен ден бе истинска радост за всички, като на финала автор и деца се разделиха с пожеланието "до нови срещи"!❤️

прочети още

Играта "Желание-Пожелание" от детската история "Невидимият" е вдъхновена от методологията на международната организация за развиване на емпатия чрез размяна на истории – Narrative4.

прочети още

На 8 март Петя Петрова се срещна с учениците от 3. В клас на СУ "Димитър Талев" в град Добрич. Авторката и децата са приятели от създаването на издателство "Израстване" и срещите винаги са много сърдечни.

прочети още

Петя Петрова печели първа награда за създаването на онлайн издателство "Израстване" в Академията за жени предприемачи в Добрич. Тази програма е разработена от Бюрото за образование и култура в Държавния департамент на САЩ.

прочети още
Срещи с децата
26 февруари 2023

Петя Петрова отново гостува на децата от различни училища в град Добрич.

прочети още

Детската ни история "Невидимият" е номинирана в краткия списък на Националната награда „Бисерче вълшебно“ 2023!

прочети още

Вярваме, че повече деца трябва да стигнат до нашите истории, затова издателство "Израстване" номинира трите детски истории от Петя Петрова в "Бисерче вълшебно".

прочети още

Петя Петрова гостува по повод Международния ден на думата "Благодаря!" в ОУ "Христо Ботев" в град Добрич.

прочети още

"Невидимият" се запознава с все повече деца!❤️ Петя Петрова гостува на второкласниците в ЧОУ "Мария Монтесори", за да им прочете историята и да обсъдят с децата какво биха направила, ако бяха на мястото на главните герои - Мартин и Виктория.

прочети още

Аида Марковска говори за"Везната на доброто" и "Пръстенът на рода". Тя написа предговора към "Пръстенът на рода", за което винаги ще сме ѝ благодарни!❤️ Аида Марковска е наше вдъхновение и пример!

прочети още

"Ти ще ги учиш да летят, но те няма да поемат твоя полет. Ще ги учиш да мечтаят, но те няма да имат твоята мечта. Ще ги учиш да живеят, но те няма да имат твоя живот. Но във всеки полет, всяка мечта и през целия им живот ще остане дирята от твоето присъствие." Майка Тереза Илюстрация: Цвета Петрова Илюстрацията е към детската история "Пръстенът на рода".

прочети още

Ние, от издателство "Израстване" сме щастливи, че в България работят много отдадени учители. Учители, които не се задоволяват с написаното в учебниците, а напротив. Търсят различни инструменти, с които да подготвят децата за живота.

прочети още

Баланс във взаимоотношенията между родители и учители. През цялото време в класната стая на 1Г се усещаше обич, топлина и радост от това, че родители, учители и ученици са заедно и могат да общуват като едно голямо семейство.

прочети още

Нямо по-голямо щастие за един автор от това да види, че и децата, и възрастните харесват историите му.

прочети още

#срещисдецата Петя Петрова, автор и издател от Добрич, представи за първи път своята нова история "Невидимият" от поредицата "Готови за живота" в Регионалната библиотека.

прочети още
Откъс от Невидимият
19 декември 2022

Третата издадена детска книга от поредицата "Готови за живота" - "Невидимият" излезе от печат. С откъс от детската история може да се запознаете в тази статия.

прочети още

"Невидимият" – една история за споделеност, съпричастност и подкрепа. Подходяща е за деца 6-12 години. Това е история за едно приятелство, което е по-силно от етикетите и трудностите, които животът ни поднася. Тази детска книга е подходяща за развиване на съпричастност в децата.

прочети още

Интервю с Кристина Митева за общността "Един от нас споделя"

прочети още

Историята на Петя Петрова – нейната мотивация да пише за децата и да създаде издателство "Израстване".

прочети още

#срещисдецата

прочети още

Ииии корицата на "Невидимият" се роди!!!

прочети още

За едно дете доверието се усеща като безопасност.

прочети още

4-то издание на НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В УЧЕБНА СРЕДА И СЕМЕЙСТВОТО 〰️ www.socialemotionalskills.eu

прочети още

Вълнуващите срещи на Петя Петрова и нейните малки читатели продължават!!!

прочети още

Петя Петрова се срещна с ученици от „Д. Талев“ в библиотеката

прочети още

Хората, които ме заобикалят... Тяхното отношение към мен... е просто отражение на моето отношение към мен самата. Те не отразяват това, което аз правя навън в света, с хората в моето обкръжение. Те отразяват това, което аз правя със себе си... опитвайки да насочат вниманието ми, да ме провокират да помисля и опитам да променя нещо. За мое добро...

прочети още

Преди време попаднах на тази статия и много ме докосна, защото беше близка до мен. Аз също като автора не се определях като такъв. Но тази идея в мен зрееше с годините и ето ме днес - с моите първи три авторски книги - вече издадени. Мечтата ми се сбъдна. Сега е важно да ѝ помогна да разцъфне. Вярвам, че статията ще Ви бъде полезна и на Вас.

прочети още

Днес случайно попаднах на едно видео на Лиса Никълс. Линк към видеото има в края на статията. Ще опитам да преразкажа накратко всичко, което видях, с добавки от себе си, защото почувствах, че всичко, което тя каза е истина.

прочети още

Всичко може да се преподаде/научи чрез една добре създадена и поднесена история. Историите са безценен инструмент, който ние, възрастните, можем да използваме, за да подготвим децата си за важните неща в Живота.

прочети още

През времето в мен изкрастализира структура, която, поне при мен, е вярната посока. Споделям я с вас. Вярвам, че ще Ви е полезна.

прочети още

Мога да обособя няколко ключови неща, от които евентуално вашият близък, преминаващ през тревожно разстройство, има нужда.

прочети още

Интервю с Петя Петрова - създател на издателство "Израстване" и автор на "Везната на доброто", "Пръстенът на рода" и "Другото лице на паниката".

прочети още

Уважаеми приятели, Издателство "Израстване" създава детски книжки за важните неща от живота, за да бъдат децата ни по-готови да се справят с предизвикателствата. Важно е тези книжки да достигнат до повече деца, родители и учители. Затова имаме нужда от Вашата подкрепа. Ще сме щастливи да се включите в играта "Пръстенът на рода" по едноимената детска история, която издадохме последно – една история за силата и подкрепата на рода. Играта стартира на 28.07.2022 г. и приключва на 05.08.2022 г. в 23:00 ч., а 10 (десет) броя от "Пръстенът на рода" ще бъдат за 10 от Вас. Пожелаваме успех на всички!

прочети още

"Пръстенът на рода" – една история за силата и подкрепата на рода. Втората детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

"Везната на доброто" – една история, която учи децата да търсят и откриват доброто. Първата детска история от поредицата "Готови за живота" на издателство "Израстване" с автор Петя Петрова.

прочети още

Преиздадената отново "Другото лице на паниката" от Петя Петрова е налична в онлайн магазина на издателство "Израстване".

прочети още
-- -->