Право на отказ и връщане на поръчка

При получаване на пратката е задължително да прегледате съдържанието ѝ в присъствие на куриера. При наличие на повреда, причинена при транспортирането на стоката, потребителят има право да поиска връщане и/или подмяна на стоката, при условие, че повредата е установена в присъствие на куриера и потребителят е уведомил търговеца на телефон +359882900338 в момента на установяването на повредата. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата на куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковката ѝ. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията може да се счете за недействителна.

 

В 7-дневен срок след осъществяване на доставката потребителят има право да поиска подмяна на продукта, ако той е книга или друго издание с производствен дефект или недостатък, изразяващ се например в липсващи страници, бели страници, разбъркани или пропуснати кòли.

 

Транспортните разходи по връщане и/или подмяна на дефектен продукт са за сметка на "Издателство Израстване" ЕООД.

 

Стандартни указания за отказ на поръчка:

Имате право да се откажете от Вашата покупка, без да посочвате причини за това, в срок от 14 дни. Срокът за отказ е 14 дни считано от датата, на която Вие или трето лице, различно от превозвача и посочено от Вас, сте влезли във владение на стоките. За да упражните правото си на отказ, трябва да ни уведомите на контактните данни, посочени на izrastvane.eu и за решението си да се откажете от договора с недвусмислено заявление (например писмо, изпратено по електронна поща). За да спазите срока за отказ от договора за покупка, е достатъчно да изпратите съобщението си относно упражняването на право на отказ преди изтичането на срока за отказ от договора.

 

Действие на отказа:

Ако се откажете от договора за поръчка, ние ще Ви възстановим всички плащания, които сме получили от Вас (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Вас начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от нас), без неоправдано забавяне и във всички случаи не по-късно от 14 дни считано от датата, на която ни информирате за Вашето решение за отказ. За възстановяването ще се използва същото платежно средство, използвано от потребителя при първоначалната транзакция. В случай че плащането е направено по банков път в срок от 14 дни, то и възстановяването ще бъде по банков път. Имаме право да отложим възстановяването на плащанията до получаване на стоките обратно или докато не ни представите доказателства, че сте изпратили обратно стоките, в зависимост от това, кое от двете събития е настъпило по-рано. Върнатата стока трябва да е в същото състояние, в което е изпратена и годна за продажба. Задължително е върнатата стока да бъде изпратена към нас с опция "Отвори преди да платиш".

 

Вие трябва да поемете преките разходи по връщане на стоките. Разходите се очаква да не надвишат приблизително сумата за доставката или стандартната куриерска услуга.

 

Вие отговаряте единствено за намаляване стойността на стоките вследствие на изпробването им, различно от необходимото за установяване на тяхното естество, характеристики и добро функциониране.

-- -->